İqlim dəyişikliyi yerli məhsullara necə təsir edir? Bu araşdırma onu ölçdü

İqlim dəyişikliyi yerli məhsullara necə təsir edir? Bu araşdırma onu ölçdü
Dünya 03 Dekabr 2024 - 17:21


 

Kulinariya irsi yox olmaq təhlükəsi altındadır? Consequences assosiasiyası bu çərşənbə axşamı, noyabrın 26-da iqlim dəyişikliyinin Reblochon və ya Korsika klementinləri kimi emblematik Fransız yerli məhsullarına təsiri haqqında hesabat dərc edir.

 

Bu kəşfiyyat işində müəlliflər məhdudlaşdırıcı spesifikasiyalara tabe olan “Mühafizə olunan mənşə təyinatı” (PDO) və ya “Qorunan coğrafi göstərici” (PGI) kimi müəyyən edilən səkkiz qidaya baxıblar. Və qeyd etdi ki, insan fəaliyyəti ilə əlaqəli olan, quraqlığa, gec şaxta epizodlarına və ya hətta daşqınlara səbəb olan qlobal istiləşmə uyğunlaşmağın çox çətin olduğu əlavə bir məhdudiyyətdir.

 

Beləliklə, bu meyvələr, pendirlər və ya emblemli fransız yeməkləri son illərdə iqlim təhlükələri ilə əlaqəli "məhsuldarlıqda nəzərəçarpacaq dərəcədə azalmalara məruz qalıb, müsahibə edilən sektorlardan və istehsalçılardan asılı olaraq 15-40% arasında təxmin edilir", bu araşdırma bildirir.

 

Ağac yetişdirənlərə gəlincə, onlar indi qışı çox mülayim, yayı isə çox isti və quraq keçirlər. Korsikalı klementin istehsalçıları başa düşdülər ki, “temperaturun yüksəlməsi ilə çiçəkləmə vaxt keçdikcə dəyişdi və yetişmə müddəti uzandı, bu da meyvənin turşuluğunu azaltdı”. Temperaturun yüksəlməsi ilə birləşən heyvan zərərvericilərini demirəm ki, bu fermerləri ağacları qorumaq üçün təbii gildən istifadə etməyə məcbur edir.

 

Zekainfo.az/

 

reklamlar

Digər xəbərlər