Kulinariya irsi yox olmaq
təhlükəsi altındadır? Consequences assosiasiyası bu çərşənbə axşamı, noyabrın
26-da iqlim dəyişikliyinin Reblochon və ya Korsika klementinləri kimi
emblematik Fransız yerli məhsullarına təsiri haqqında hesabat dərc edir.
Bu kəşfiyyat işində müəlliflər
məhdudlaşdırıcı spesifikasiyalara tabe olan “Mühafizə olunan mənşə təyinatı”
(PDO) və ya “Qorunan coğrafi göstərici” (PGI) kimi müəyyən edilən səkkiz qidaya
baxıblar. Və qeyd etdi ki, insan fəaliyyəti ilə əlaqəli olan, quraqlığa, gec
şaxta epizodlarına və ya hətta daşqınlara səbəb olan qlobal istiləşmə
uyğunlaşmağın çox çətin olduğu əlavə bir məhdudiyyətdir.
Beləliklə, bu meyvələr, pendirlər
və ya emblemli fransız yeməkləri son illərdə iqlim təhlükələri ilə əlaqəli
"məhsuldarlıqda nəzərəçarpacaq dərəcədə azalmalara məruz qalıb, müsahibə
edilən sektorlardan və istehsalçılardan asılı olaraq 15-40% arasında təxmin
edilir", bu araşdırma bildirir.
Ağac yetişdirənlərə gəlincə,
onlar indi qışı çox mülayim, yayı isə çox isti və quraq keçirlər. Korsikalı
klementin istehsalçıları başa düşdülər ki, “temperaturun yüksəlməsi ilə
çiçəkləmə vaxt keçdikcə dəyişdi və yetişmə müddəti uzandı, bu da meyvənin
turşuluğunu azaltdı”. Temperaturun yüksəlməsi ilə birləşən heyvan
zərərvericilərini demirəm ki, bu fermerləri ağacları qorumaq üçün təbii gildən
istifadə etməyə məcbur edir.
Zekainfo.az/