MEYVƏLƏR
– Seçmək çətin olan təkcə qovun deyil. Onun böyük bacısı qarpız dadsız, unlu və
ya dadlı şirin ola bilər. Doğru seçimi necə etmək olar? İnstinktinizə əməl edin
və ya obyektiv meyarlar axtarın? New York Times qəzetinin yazdığına görə,
qarşısıalınmaz bir texnika var: onu iki əllə vurmaq lazımdır.
Bostandan
fərqli olaraq, qarpız yığıldıqdan sonra zamanla yetişmir. Sadəcə yumşaq olur və
daha da pisləşir. Texas A&M AgriLifeda professor və tərəvəz mütəxəssisi
Juan Anciso ilə müsahibə verən New York gündəlik qəzeti "Baxmazdan əvvəl
qulaq asmalısan (iyləmək üçün heç bir şey yoxdur)" deyir.
Onun
fikrincə, qarpızın yaxşı olub-olmadığını bilmək üçün onu əlinizin yastı ilə
vurmaq və bu sillədən çıxan səsi təhlil etmək lazımdır. Xuan Anciso yaxşı
qarpızın səsini “baraban çalmaq” səsi ilə müqayisə edir. Vurduğunuz zaman səs
geri qayıtmalı, rezonans hiss etməlisiniz. Səs kütdürsə, bu, içərinin köhnə və ətli
olduğunu bildirir.
İkinci
meyar: səsin hündürlüyü. Nyu-York Tayms qəzetində də yazır ki, Fresnoda
(Kaliforniya) ailə fermasında təxminən altı növ becərən fermer, 63 yaşlı Donald
Sherman bir neçə qarpızı vurmağı və onların çıxardığı səsi müqayisə etməyi təklif
edir ki, bunun bas səsi olub-olmadığını öyrənsin. və ya kəskin. "Əgər
aralarında bir şey tapsanız, o, keyfiyyətli qarpızdır" deyir. Rəngə gəlincə,
Donald Şerman meyvənin zolaqlı və ya bərk olmasından asılı olmayaraq "ən
solğun" qarpızları seçməyi təklif edir.
Nəhayət,
siz də çəkə bilərsiniz. “Yemək üçün yaxşı olan qarpız xüsusilə şirin qarpızdır.
Buna görə də onun çox ağır olması vacibdir,” Elle jurnalına Maison Emali (böyük
otellər üçün tərəvəz tədarükçüsü və aşpaz Cyril Lignac) tərəvəzçisi Yoni Koen
bildirir. Qarpız ağırdırsa, lakin vizual olaraq digərlərindən daha az gözəldirsə,
fərq etməz.
Tərcümə
edəni İlyas Qədimov /zekainfo.az