Elm adamları bu makaron üçün mükəmməl resept işləyib hazırlayıblar (və bu, carbonara deyil)

Elm adamları bu makaron üçün mükəmməl resept işləyib hazırlayıblar (və bu, carbonara deyil)
Cəmiyət 13 Yanvar 2025 - 14:44


 

 

"Elmi" mükəmməl resept. Tədqiqatın maraqlı tərəfi onun çox müxtəlif sahələrə tətbiq etmək qabiliyyətidir: ətraf mühit, sağlamlıq, texnologiya... və hətta yemək bişirmək. Bunun sübutu budur ki, Almaniyanın Maks Plank İnstitutunun fizika üzrə tədqiqatçıları bu yaxınlarda italyan qastronomiyasının ən simvolik yeməklərindən birinin hazırlanması ilə maraqlandılar: cacio e pepe (pendir və bibər) makaron.

 

Sadəcə makaron, pecorino pendiri və qara bibərdən hazırlanan bu yeməyi hazırlamaq asan görünür. Bununla belə, mükəmməl qaymaqlı sous toxumasına nail olmaq çox vaxt göründüyündən daha mürəkkəbdir.

 

Bir çox həvəskar aşpazın öz üzərinə götürdüyü bu kulinariya problemi tədqiqatçıların diqqətini çəkib. Onlar fizikadan “faza ayrılması” kimi anlayışları tətbiq etməklə, cacio e pepe hazırlamağın incəliklərini öyrəniblər.

 

Onların əsas nəticələri? "Biz nişasta konsentrasiyasını sousun sabitliyinə təsir edən əsas amil kimi müəyyən etdik" deyə izah edirlər. Onların araşdırmalarına görə, təxminən 1% nişasta ehtiva edən makaron bişirmə suyu ideal konsistensiyaya nail olmaq üçün adətən kifayət etmir. Məhz qarğıdalı nişastası əlavə etməklə tədqiqatçılar qrupu qüsursuz nəticə əldə etmək üçün orijinal resepti “optimallaşdıra” bildi.

Tərcümə edəni Səfər Şakiroğlu Zekainfo.az

 

reklamlar

Digər xəbərlər