Fransa
QHT-ləri aparılan araşdırma nəticəsində götürülən bütün nümunələrdə bu metalın
olduğunu aşkar etdikdən sonra konservləşdirilmiş tuna balıqlarında civənin
konsentrasiyası ilə bağlı həyəcan təbili çalır.
Avropada
konservləşdirilmiş ton balığı yüksək civə konsentrasiyasına malikdir, digər
balıqlar üçün müəyyən edilmiş hədddən yüksəkdir.
QHT-lər
beş Avropa ölkəsindən: Almaniya, Böyük Britaniya, İspaniya, Fransa və
İtaliyadan təxminən 150 qutu tuna balığını təhlil ediblər.
Onlar
aşkar ediblər ki, bütün məhsullarda civə var və onların 57%-i digər balıqlar
üçün tətbiq edilən 0,3 milyonda hissə (ppm) həddini keçib.
Foodwatch
France-ın baş direktoru Karine Jacquemart mətbuata açıqlamasında "Bizim
boşqablarımızda baş verənlər ciddi qəbul edilməyən ictimai sağlamlıq üçün böyük
bir riskdir" dedi.
Foodwatch
France-ın baş direktoru Karine Jacquemart mətbuata açıqlamasında "Bizim
boşqablarımızda baş verənlər ciddi qəbul edilməyən ictimai sağlamlıq üçün böyük
bir riskdir" dedi.
Orta
avropalı ildə 2,8 kiloqramdan çox tuna istehlak edir, əsasən konservləşdirilmişdir.
Bununla belə, Bloom-a görə konservləşdirmə prosesi civə konsentrasiyasının təzə
məhsulla müqayisədə iki və ya üç dəfə artması deməkdir.
Hazırda
Avropa standartı civənin maksimum miqdarını 1 ppm olaraq təyin edir.
“Biz daha
qoruyucu Avropa standartına malik olmayana qədər təslim olmayacağıq” dedi cənab
Jakmart.
Bu arada,
Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatı (EFSA) 2012-ci ildə dözülən həftəlik qəbulu
(TWI) bədən çəkisinin hər kiloqramı üçün 1,3 mikroqram metilcivə olaraq təyin
etdi - müqayisə üçün ABŞ-da TWI 0,7-dir, QHT-lər qeyd etdilər.
"Avropa
qaydaları ilə müəyyən edilmiş maksimum həddi tətbiq etsək, çəkisi 79 kq-dan çox
olan hər kəs bir hissəni istehlak etdikdən sonra risk altındadır. Bəs 18 aylıq
araşdırmaya rəhbərlik edən Bloomdan Julie Guterman dedi .
Avropa
Komissiyası Euronews Health-ə göndərdiyi bəyanatda bildirib ki, “qidalarda civənin
maksimum səviyyəsi qidalarda civənin real və konkret olması ilə bağlı əlimizdə
olan məlumatlar əsasında müəyyən edilir”.
Bunun
üçün biz istehsalçılar yaxşı təcrübələrdən istifadə etdikdə “ağlabatan şəkildə əldə
edilə bilən ən aşağı səviyyə” prinsipini nəzərə alaraq bazara çıxarılan məhsullara
nəzarət edirik”, - Komissiya əlavə edib.
QHT-lər,
bu arada, tuna sənayesi lobbilərinin güclü təsirinin 1980-ci və 1990-cı illərdə
standartı müəyyən etdiyini söylədi.