Konservləşdirilmiş ton balığındakı yüksək civə səviyyəsi Avropada “çox böyük ictimai sağlamlıq riskidir”

Konservləşdirilmiş ton balığındakı yüksək civə səviyyəsi Avropada “çox böyük ictimai sağlamlıq riskidir”
İqtisadiyyat 31 Oktyabr 2024 - 12:27


Fransa QHT-ləri aparılan araşdırma nəticəsində götürülən bütün nümunələrdə bu metalın olduğunu aşkar etdikdən sonra konservləşdirilmiş tuna balıqlarında civənin konsentrasiyası ilə bağlı həyəcan təbili çalır.

 

Avropada konservləşdirilmiş ton balığı yüksək civə konsentrasiyasına malikdir, digər balıqlar üçün müəyyən edilmiş hədddən yüksəkdir.

 

QHT-lər beş Avropa ölkəsindən: Almaniya, Böyük Britaniya, İspaniya, Fransa və İtaliyadan təxminən 150 qutu tuna balığını təhlil ediblər.

 

Onlar aşkar ediblər ki, bütün məhsullarda civə var və onların 57%-i digər balıqlar üçün tətbiq edilən 0,3 milyonda hissə (ppm) həddini keçib.

Foodwatch France-ın baş direktoru Karine Jacquemart mətbuata açıqlamasında "Bizim boşqablarımızda baş verənlər ciddi qəbul edilməyən ictimai sağlamlıq üçün böyük bir riskdir" dedi.

Foodwatch France-ın baş direktoru Karine Jacquemart mətbuata açıqlamasında "Bizim boşqablarımızda baş verənlər ciddi qəbul edilməyən ictimai sağlamlıq üçün böyük bir riskdir" dedi.

Orta avropalı ildə 2,8 kiloqramdan çox tuna istehlak edir, əsasən konservləşdirilmişdir. Bununla belə, Bloom-a görə konservləşdirmə prosesi civə konsentrasiyasının təzə məhsulla müqayisədə iki və ya üç dəfə artması deməkdir.

 

Hazırda Avropa standartı civənin maksimum miqdarını 1 ppm olaraq təyin edir.

 

“Biz daha qoruyucu Avropa standartına malik olmayana qədər təslim olmayacağıq” dedi cənab Jakmart.

 

Bu arada, Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatı (EFSA) 2012-ci ildə dözülən həftəlik qəbulu (TWI) bədən çəkisinin hər kiloqramı üçün 1,3 mikroqram metilcivə olaraq təyin etdi - müqayisə üçün ABŞ-da TWI 0,7-dir, QHT-lər qeyd etdilər.

 

"Avropa qaydaları ilə müəyyən edilmiş maksimum həddi tətbiq etsək, çəkisi 79 kq-dan çox olan hər kəs bir hissəni istehlak etdikdən sonra risk altındadır. Bəs 18 aylıq araşdırmaya rəhbərlik edən Bloomdan Julie Guterman dedi .

Avropa Komissiyası Euronews Health-ə göndərdiyi bəyanatda bildirib ki, “qidalarda civənin maksimum səviyyəsi qidalarda civənin real və konkret olması ilə bağlı əlimizdə olan məlumatlar əsasında müəyyən edilir”.

 

Bunun üçün biz istehsalçılar yaxşı təcrübələrdən istifadə etdikdə “ağlabatan şəkildə əldə edilə bilən ən aşağı səviyyə” prinsipini nəzərə alaraq bazara çıxarılan məhsullara nəzarət edirik”, - Komissiya əlavə edib.

 

 

QHT-lər, bu arada, tuna sənayesi lobbilərinin güclü təsirinin 1980-ci və 1990-cı illərdə standartı müəyyən etdiyini söylədi.

reklamlar

Digər xəbərlər