İki dünya, bir fəlsəfə: Zişa çaydanı və kristal şüşənin ortaq ənənələri

İki dünya, bir fəlsəfə: Zişa çaydanı və kristal şüşənin ortaq ənənələri
Dünya 12 Dekabr 2024 - 12:43


 

 

Crossing Cultures qədim Zişa çaydanı sənəti ilə tanış olmaq üçün Çinin şərqindəki Yixing şəhərinə, Avropada isə komanda şirkətin məşhur kristal əsərlərini kəşf etmək üçün Sent-Luisə səfər edir.

 

İlk baxışda Çindən gələn Zisha çaydanları ilə Fransada Sen-Luisdən gələn kristal bir-birindən çox uzaq görünə bilər. Ancaq daha yaxından araşdırdıqda, bu iki əsrlik sənətkarlıq təəccüblü paralelləri ortaya qoyur. Crossing Cultures bu iki ebedi ənənənin arxasındakı hekayələri kəşf etmək üçün Çinin şərqindəki Yixing və Fransanın şimal-şərqindəki Saint-Louis-lès-Bitche şəhərlərinə səyahət etdi.

 

Çin dedikdə ağlımıza yəqin ki, çini gəlir, lakin şərqdəki Yixing şəhəri çox xüsusi bir saxsı məmulat növünə ev sahibliyi edir. Şəhər sənətkarlıq və dəqiqliklə zəngin bir ənənə olan Zişa çaydanlarının əcdadlarından qalma istehsalı ilə məşhurdur.

 

Dizayner Ke Qinyu bu mirasın təcəssümüdür. Fırça əvəzinə bıçaqdan istifadə edərək, o, əsərində Çin xəttatlığı və rəssamlığını ustalıqla qarışdırır.

 

“Ənənəvi Çin rəssamlığında mürəkkəbin müxtəlif çalarlarını vurğulayırıq. Eynilə, bıçağımızla, bu müxtəlif mürəkkəb çalarlarının təsirini heykəltəraşlıqla təkrar etməyə çalışırıq. Bunun üçün biz əsasən bıçağın bıçağından istifadə edirik” deyə izah edir.

 

Zisha çaydanının hazırlanması prosesi vasvasılıqla aparılır. Yalnız Huanglong dağının gilindən istifadə edilə bilər. Zərif formalar əldə etmək üçün əl ilə formalaşdırılmadan əvvəl təmizlənir. Bədən, qapaq və musluk kimi ayrı-ayrı hissələr qüsursuz şəkildə yığılmışdır. Bitirdikdən sonra çaydanı sobada yandırır və gilin təbii rənglərini və toxumalarını canlandırır.

Mütəxəssislər deyirlər ki, gilin məsaməli keyfiyyəti çayın nəfəs almasını təmin edərək onun dadını artırır.

 

“Çayı tam dəmləmək asandır. Biz bu çaydanı nəfəs alma vasitəsi hesab edirik.

 

Çay dəmlədiyimiz zaman çay yarpaqlarını uzun müddət dəmləsək belə, çayda köhnəlmiş dad yaranmayacaq”, - çay mütəxəssisi Çjou Veypin deyir.

 

Çoxları üçün Zişa çaydanının xam torpaqdan zərif sənətə çevrilməsi təbiətlə dərin əlaqəni əks etdirir. Beləliklə, çay içmək bir mədəniyyət bayramına çevrilir.

 

“İlk dəfə onu görəndə sobadan çıxanda odlu bir keyfiyyət var. Ancaq istifadə etdikcə onun parlaqlığından və cazibəsindən zövq alacaqsınız. Əlinizdə tutmağı sevəcəksiniz. Bu, Çin xalqının bir çox hisslərini təmsil edən mədəniyyətlə zənginləşdirilmiş bir simvoldur”, - Çjou izah edir.

 

Zekainfo.az/

reklamlar

Digər xəbərlər